Fruity Strawberry Heart
THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Monday, May 23, 2011

Nasihat...

“Serulah kepada agama Tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik, dan BANTAHLA mereka dengan cara sebaik-baiknya, sesungguhnya Tuhammu dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang sesat dari jalannya dan dia lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.”(Al-Nahl : 127).

kadangkala kte merasa diri kte terlalu HEBAT ble ade sekelumit ilmu Allah yg kte "PINJAM" dr nya...dlm dakwah..menegur adalah salah satu methode yg terBaeq..namun teGurla dgn cAra Nabi..jgn samPai memalukan @ menjatuhkan air muke seseorang di hadapan org laen...bnyak hadis yg menunjukkan cara nabi menegur....bacela sndiri..ingt..ISLAM dismpaikan bersama,br ade berkat..

"jika kamu berbeda pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah kepada Allah (Al-Quran) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya."

nabi mnyampaikan dakwah di Mekkah slama 10taoN,,dibantu dgn para sahabat yg bgitu hebat aqidah mereka..inikan kte yg terlalu jauh dibandingkan dengan para sahabat..tp nk berdakwah dgn sekolompok manusia yg masih terumbang-ambing aqidahnya..kan ke bgos klau berdakwah secara berjamai'...dalam dakwah:
1. Ilmu

2. Jemaah
Dan hendaklah ada di antara kalian segolongan UMAT yang menyeru kepada al-Khair (Islam), menyuruh pada perkara ma’ruf dan mencegah dari perkara munkar. Merekalah orang-orang yang beruntung” (Ali Imran: 104)
Imam Ath Thabary mendefinisikan kata ‘uummatun’ dalam ayat itu sebagai ‘jamaatun’ yang bermakna kelompok,,klau xcaye, bleh rujuk Tafsir ath-Thabary, juz 4

ummat Muhammad sampaikanlah dakwah secara hikmah n ilmiah..jgn maen somberono je..fikir2kan...

dah nk mati nie,,cube2la jauh dr mnyakitkan hati owg..khas bwt diri ini
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 comments: